Bo jestem dobra na serce Wszystkie zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu stanowią własność intelektualną jego właścicielki i podlegają ochronie prawnej. Ich kopiowanie i powielanie wymaga zgody autorki.
Kto mnie ogląda? " "
A może by gdzieś osiąść na stałe?
Blog > Komentarze do wpisu

Szpinak

Szpinaku nie lubiłam przez prawie całe dotychczasowe życie. Kiedy widziałam zieloną mazistą breję, odwracałam wzrok ze wstrętem, opanowując odruch wymiotny. Ni stąd ni z owąd, mniej więcej w wieku 42, lat stałam się koneserką szpinaku. Jem go teraz w każdej postaci i robię z niego i z nim różne, różniste różności.  Niepowtarzalny jest pasztet ze szpinaku. Mój brat jedząc go po raz pierwszy, nie wierzył, że nie ma w nim ani grama mięsa. Ostatnio jednak idę na łatwiznę. Biorę liście szpinaku (ile?, to  zależy ilości jedzących). Siekam liście nie za bardzo cienko. Wrzucam na patelnię, dodaję świeżo zmielony czosnek. Szczyptę cayenne,  kurkumy, soli (najlepiej lubczykowej) bełtam z lekko ukwaszoną śmietaną i porządną porcją czosnku niedźwiedziego.  Tym sosem zalewam szpinak i duszę przez kilka chwil. Po kolei dodaję różne rodzaje owoców morza. Najczęściej trochę mięsa z krabów i krewetki (te większe).  Rodzaje  zależą od zasobów lodówki.  Wszystko to chwilę jeszcze podsmażam i przed podaniem posypuję startym parmezanem.  

Pychotka.

czwartek, 19 lutego 2009, emka1216

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
omm
2009/02/21 06:50:48
przepis na ten pasztet daj, bardzo proszę pięknie:)
-
joanna-s-style
2009/02/21 08:13:07
uwielbiam szpinak , szczególnie jego połaczenie z czosnkiem
-
2009/02/22 22:42:36
Po nitce do kłębka :-) Najpierw Krogulcowa "Plamka mazurka", potem Mag-43 czyli "Ziemianin w Kuchni" no i jestem tutaj. I dobrze, bo mi się podoba. Ja też proszę o przepis na szpinakowy pasztet, bardzo proszę! :-)))
-
omm
2009/02/24 12:21:36
Proszę jeszcze raz, bardzo pięknie ośliniając monitor:)
-
ebe4
2009/03/28 23:36:58
:) jesli można, to proszę także. Co prawda kiepska ze mnie kucharka ale taka z ambicjami. No i szpinak u w i e l b i a m