Bo jestem dobra na serce Wszystkie zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu stanowią własność intelektualną jego właścicielki i podlegają ochronie prawnej. Ich kopiowanie i powielanie wymaga zgody autorki.
Kto mnie ogląda? " "
A może by gdzieś osiąść na stałe?
Blog > Komentarze do wpisu

Sery Zagrodowe

 

Ostatnio pisałam trochę o serach zagrodowych, w kontekście serów Ziemianina. Ktoś mnie zapytał gdzie takie sery można kupić. Chętnie podzielę się informacjami. Na wstępie jednak winnam powiedzieć, że autorem nazwy Sery Zagrodowe, jest Gieno Miętkiewicz, znany na blox’ie jako Brzuchmoowca, zawodowo zajmujący się kulinariami. Właśnie takim serom  poświęcił swój drugi, ale nie ostatni, blog zatytułowany Polskie Sery Zagrodowe.Na tymże  blogu, jako Odkrywca Serów, pisze o nich z miłością i czułością.  Znajdziecie tam również kilka wskazówek jak kupić takie sery. Są one sprzedawane również przez internet, w ten sposób sprzedaje między innymi Ziemianin.

 

Ja ze swojej strony mogę polecić wszystkiego rodzaju Frontiery owcze i krowie  z rancha Frontiera (http://www.seryowcze.pl/). Sylwia i Rusłan to mistrzowie smaku, a oba ich blue to niebo w gębie. Poza tym Kreuzery Beaty Futymy spod Krzyża, której namiary można znaleźć na Facebooku. Również na Facebooku u Honoraty Strubińskiej, znajdziecie zdjęcia serów i ofertę właśnie Honoraty i jej męża Tomka z Robaczkowa na  Kaszubach  - świeże rury są jak puch. Sery z Wiżajn i praslickie sprzedawane są na allegro, ale też,  podobnie jak sery Łomnickie  Bożeny Sokołowskiej, w sklepie internetowym: http://waszsklep.com.pl/. W sklepie tym można też kupić Frontiery. Mogłabym tak wymieniać i wymieniać.

 

Są jednak lepsze źródła wiedzy, a przede wszystkim wskazany wyżej blog. Gieno zawsze udzieli wszelakich informacji dotyczących serów i ludzi ich wytwarzających. Z tego co wiem jest w trakcie tworzenia serowej mapy Polski.

Dodatkowo powiem Wam, że wszyscy serowarzy bardzo chętnie przyjmują wizyty miłośników serów.

wtorek, 30 sierpnia 2011, emka1216

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/08/31 10:00:05
aleś mi narobiła smaku! nie ma nic lepszego niż jadło swojskiej produkcji :)
-
2011/08/31 14:11:40
Bardzo Ci dziekuje za ten post, bardzo wazny i praktyczny, mam nadzieje, ze skorzystam z ktorejs oferty!
-
2011/08/31 15:01:46
Dzięki za namiary. A swoją drogą, to bardzo mi się podoba nazwa ,,sery zagrodowe". Brawo dla brzuchomoowcy!
-
2011/08/31 19:44:19
Wyglądają bardzo apetycznie. Szkoda, że nie można kupić ich w sklepie. Przecież na dwie osoby nie kupię takiego giganta!! :((
-
2011/08/31 22:02:12
Oksyd, mniam!
-
2011/08/31 22:02:22
Wilde polecam
-
2011/08/31 22:02:43
Hanula smacznego
-
2011/08/31 22:04:19
Babciu, nie wszystkie są duże. Akurat takie zdjęcia zrobiłam. Poza tym, jeżeli chodzi o sery dojrzewające, można jeprzechowywać w odpowiednich warunkach do miesiąca. A jak taki stwardnieje, broń boże wyrzucać. Doskonały jako tarty do potraw.
-
2011/09/01 21:51:21
Kasiu, świetny miałaś pomysł z tematyką wpisu. Wszystko w jednym miejscu. A co z waszą stroną?
-
2011/09/02 10:01:39
A propos wpisu u mnie - na moim osiedlu często się coś dzieje. A ja z aparatem latem.
-
2011/09/04 22:10:38
Zen, nasza strona się robi
-
2011/09/07 09:21:51
Kłaniam się ...Kasi i serom Marka :o)