Bo jestem dobra na serce Wszystkie zdjęcia i teksty zamieszczone na tym blogu stanowią własność intelektualną jego właścicielki i podlegają ochronie prawnej. Ich kopiowanie i powielanie wymaga zgody autorki.
Kto mnie ogląda? " "
A może by gdzieś osiąść na stałe?
Blog > Komentarze do wpisu

Na ostro czyli adżyka po raz kolejny

No i nadszedł czas pomidorów, a co za tym idzie rozpoczęłam produkcję adżyki, o której pisałam więcej tutaj i tutaj. Pomimo rozpoczęcia sezonu pomidorowego, to nie one mnie sprowokowały do pierwszej produkcji. Zarówno w mieście jak i na wsi, rozpoczęły swoje owocowanie dyniowate. Zmodyfikowałam trochę przepis i  w ruch poszły kabaczek i cukinia. Wczoraj wieczorem  wpadłyśmy z Elą  w zamieszanie przetwarzalnicze.

Ela pokroiła dyniowate w kosteczkę. Uparzyły się pod przykrywką w woku i poszły do blendera. W tym czasie   Ela wydłubała "dupki" z pomidorów i obrała chrzan, a ja czosnek i papryczki chili.  Przypominam, że papryczki, chrzan i czosnek w tych samych ilościach.  W blenderze zmiksowałam pomidory z czosnkiem, chrzanem i papryczkami i nowym składnikiem - bazylią.

Wszystko razem wymieszałam i odparowałam. Ostre jest jak diabli, ale lubię takie! 

Gorącą masę włożyłyśmy do słoików i z dumą patrzyłyśmy na efekt.

sobota, 04 sierpnia 2012, emka1216

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
iw-nowa
2012/08/04 17:01:39
Czy takie coś można zrobić ze wszystkich dyniowatych?
czy to jest potem sos, czy podstawa do zupy?
pozdrowienia
podziwiam! :)
iw
-
emka1216
2012/08/04 17:05:40
Iw, jak przeczytasz poprzednie wpisy dotyczące adżyki to dowiesz się, że normalnie robię tylko z czosnku, papryczek, chrzanu i pomidorów. Dyniowate weszły w tym roku. Dowolność jest w tym zakresie. Efekt końcowy - ostrą półpłynną pastę stosujesz do wszystkiego - zupy, sosy, kanapki i co sobie wymyslisz
-
caddicus
2012/08/04 20:41:02
Lubie takie 'specyjały':-)
A Ela jest nieoceniona: latem przetwory pomaga zrobić, a czasami wypchnąć furę z błotnistej drogi.
-
2012/08/04 20:58:41
:) Już czas.
-
mag-43
2012/08/05 00:02:58
oczywiście o moim udziale w przedsięwzięciu ani słowa! a jeżeli chodzi o czas na Elę i wypychanie z błota zaiste czas!
-
emka1216
2012/08/05 10:47:09
Caddicus masz rację, Ela przydatną jest
-
emka1216
2012/08/05 10:47:47
Mag, wrzuciłeś kabaczka i cukinię do woka i co, medal przypiąć?
-
mag-43
2012/08/05 10:53:08
a mieszanie i pilnowanie by się nie przypalił to pies?
-
2012/08/06 13:43:53
Emko, a ten dżemik z pomidorów? Bo to czym w tamtym roku mnie poczęstowałaś to raczej nie była owa ostra pasta z papryczek. Z tego co mówiłaś to było z pomidorów.
-
emka1216
2012/08/07 00:01:42
Dżemik to Marka. Zrobimy i opiszemy !
-
2012/08/07 09:42:41
Super. Po niedzieli nastawiam się na zrobienie tegoż przysmaku. Jadłam go również w Hiszpanii, choć w bardziej słodkiej niż pikantnej formie. Najważniejszy to ten niepowtarzalny smak wynikający z użycia pomidorów.
-
Gość: , *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl
2012/08/07 10:52:30
No nie wszyscy tacy mili tylko Marek jak zwykle szpilę mi wsadza Jego udział był raczej werbalny Było to miłe zajęcie Mój ukraiński zięć zżarł cały słoiczek a oblizywał się jak kot po zjedzeniu kanarka i popicia śmietaną
-
2012/08/08 07:46:24
Andzykowa pychota, mniam, mniam;).
U mnie zaprawy 'na ostro' robi córka, bo u nich więcej tego schodzi, ja jestem tylko poczęstowana kilkoma słoikami.
-
2012/08/16 22:32:53
Poproszę przepis!!:)
-
klara607
2012/08/28 09:08:22
Przepis zapisałam i zrobię na próbę, bo jeszcze takiego cuda nie robiłam a chyba musi być mniamusny.Dzięki:)
-
emka1216
2012/08/28 17:15:49
Bella, przepisy dokładniejsze są w linkach w notce. ja robię na oko, zależy czy chcę ostrą, bardzo ostrą czy jeszcze bardziej ostrą ;))
-
emka1216
2012/08/28 17:16:12
Klara, to jest przepis na bardzo ostro
-
mamamarzynia
2012/08/30 13:11:56
Ja też robiłam w tamtym roku i znowu się szykuję, z tym że moja pasta bardziej przypominała ajvar. Ale jest przepyszna!
-
emka1216
2012/08/30 14:11:24
Mamamarzynia, a co dodajesz?